• Друк

Ремонт USB-порту комп'ютера чи ноутбука

Тільки вчора працювали з ноутбуком, а вже сьогодні USB порти не працюють, то справи Ваші кепські.

Вихід з ладу або нестабільна робота USB-порту або інших роз'ємів, прямо свідчить про наявність проблем з південним мостом.

Південний міст або ICH (I/O Controller Hub) - це невелика мікросхема контролера, яка відповідає за пристрої введення і виведення. Вся периферія, така, як USB-порти, клавіатура, тачпад, мережа, дискові пристрої і звук - за все відповідає південний міст. Тому можна сміливо сказати, що дана несправність одна з найбільш неприємних, так як крім «виходу з ладу» портів USB, відмовити попутно може клавіатура або що-небудь ще.

Для того, щоб переконається в тому, що проблема дійсно полягає в південному мості, необхідно спробувати наступне:

Перша і очевидна дія - спробуйте перезавантажити Ваш ноутбук.

Якщо після перезавантаження нічого не змінилося, спробуйте відключити USB-контролери: зайдіть в «Диспетчер пристроїв» і видаліть контролери у розділі «Контролери USB» і перезавантажтеся. Після запуску ноутбука, контролери автоматично обновляться.

Все ще не працюють? Перевстановіть драйвер.

Однією з причин того, що USB-порти не працюють - це перевантаженість. Від'єднайте від портів інші пристрої, які підключені через USB.

Якщо після всіх спроб USB-порти, як і раніше, не працюють, тоді можна майже зі 100% впевненістю сказати, що доведеться робити ремонт південного моста, тобто, фактично - ремонт материнської плати.

Південний міст може вийти з ладу із-за перегріву, відшарування мікросхеми від контактної майданчики чи електричного пробою в ланцюзі мікросхеми.

Ми вже згадували в одній з наших статей щодо ремонту материнської плати. Провести заміну південного мосту в домашніх умовах нереально, так як для ремонту потрібно особливі пристосування. Крім того, спроби заміни вдома можуть призвести до пошкоджень «материнки», після чого виправити ситуацію зможе тільки заміна її на нову.