• Друк

Рейтинг, статистика надійності ноутбуків 

  При покупці такого дорогого девайса, як ноутбук, ніхто не хоче викидати свої гроші на вітер. За витрачену суму кровно зароблених грошей кожен покупець бажає отримати пристрій, який буде  служити довго і без будь-яких поломок. А щоб покупцям легше було визначатися при виборі не тільки моделі ноутбука і її параметрів, а й орієнтуватися на їх надійність, компанії з гарантійного і  післягарантійного сервісного обслуговування електроніки періодично складають рейтинг надійності ноутбуків.
  При цьому слід розуміти, що абсолютної сили такі рейтинги все ж не мають, оскільки одна модель або серія у виробника може бути дуже надійною і якісною, інша ж може вийти відверто невдалою.  Якщо ж робити статистику з якоїсь конкретної моделі ноутбука, то за час проведення дослідження вона стане застарілою і купувати її не буде ніякого сенсу. Отже, дані показники слід сприймати як усереднені.
  Методика дослідження надійності ноутбуків полягає в перевірці їх надійності протягом 3 років - середній термін життя і активного використання даних девайсів. І за результатами таких досліджень  першу сходинку в рейтингу надійності досить впевнено утримують ноутбуки Asus, серед яких за перші 3 роки експлуатації виходять з ладу близько 15% пристроїв. Другий рядок досить очікувано  займає продукція компанії Apple 16% поломок. На третє несподівано вийшов китайський виробник Lenovo з рівнем відмов на позначці 16,3%. Покращує свої показник і компанія Acer - 18% поломок і  помітний прогрес за останні роки, на тому ж рівні знаходиться корейська Samsung і японська Sony, а трохи відстають від них ноутбуки Toshiba. Не тішать якістю своєї продукції ноутбуки від HP і Dell - з показниками 25% і 20% відповідно. При цьому помітний досить сильний контраст між якістю продукції цих компаній, що поставляються для Америки та інших ринків. Тому якщо ви схиляєтеся до цих двох останніх виробників, то ідеальним варіантом буде ноутбук, зібраний для ринку США.
  Дуже велику роль грає і ремонтопридатність ноутбуків, адже якщо ви все ж потрапите в ті 15-25% невезучих власників, то від цього буде залежати чи можливо відремонтувати ноутбук взагалі і  скільки це буде коштувати. І тут очевидним лідером є компанія Acer, ноутбуки якої гранично прості в збірці, а знайти на них комплектуючі і зробити їх ремонт не складає особливих труднощів.    Позитивно фахівці відзначають і ремонт ноутбуків Asus, які зайняли другий рядок рейтингу по ремонтопридатності. А продукція Apple і Sony хоч і не має нарікань до надійності міцності, однак у разі виникнення необхідності ремонту знайти комплектуючі, та ще й по осудним цінами, буде дуже непросто.