• Друк

Як безкоштовно переглядати українське цифрове телебачення?

Безкоштовне цифрове супутникове та цифрове ефірне Т2 телебачення.

  Давайте для початку спробуємо розібратися, що таке цифрове телебачення і які бувають його стандарти?

  Цифрове телебачення (англ. Digital Television, DTV) - це сучасна технологія кодування відео та аудіосигналу за допомогою стандартів стиснення MPEG, але для передачі телевізійного зображення та звуку. Термін DVB (Digital Video Broadcasting) вказує на сімейство стандартів цифрового телебачення, розроблених міжнародним консорціумом DVB Project. Спочатку сигнал у такій версії мови був тільки з супутника, тому першим з'явився стандарт DVB-S, де S перша буква від слова Satellite, що вказує на належність до супутникового телебачення. Згодом цифрове телебачення, в силу значної кращої якості зображення і звуку, а також більшої функції витіснило аналогове не тільки на супутнику, а й в ефірі і кабельних мережах. Усі перераховані вище канали доставки контенту до телеглядача відрізнялися частотними каналами, модуляцією і т.п., тому мали різне маркування:

 DVB-S , вказує на належність до супутникового ТБ.
 DVB-T , вказує на належність до ефірного ТБ.
 DVB-C , вказує на належність до кабельного ТБ.

  Як уже згадувалося вище, цифрове телебачення має ряд переваг перед аналоговим. Крім більш якісного зображення і звуку, як можливе зображення з роздільною здатністю HD і 4K UltraHD, так і об'ємний звук. Також у потік додається різна допоміжна інформація, це може бути кілька аудіо-доріжок, телегід EPG і т.д.

  Вибираючи супутниковий або ефірний ресивер, багато покупців звертали увагу на присутність одного або кількох логотипів DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, а для деяких приймачів і DVB-S2X на лицьовій панелі пристрою або упаковці. Це свідчить про стандарт цифрового телебачення:

 Супутникове - DVB-S, DVB-S2, DVB-S2X.
 Ефірне - DVB-T, DVB-T2.
 Кабельне - DVB-C, DVB-C2.


  Більшість не задумується про значення таких марок, припускаючи, що це черговий маркетинговий прийом виробника, загорнутий у красивий логотип, додатковий функціонал, що впливає на якість зображення та звуку, який ніколи не залишиться в нагоді. Ті ж, хто більше пильно ставиться до вибору цифрових приймачів, швидко розуміють, що приставка DVB розшифровується як Digital Video Broadcasting і вказує на належність пристрою до класу приймачів цифрового телебачення.

Стандарти цифрового супутникового телебачення DVB-S, DVB-S2 і DVB-S2X:

  DVB-S і DVB-S2 - два покоління мовлення цифрового супутникового ТБ, DVB-S з'явився в середині 90-х років минулого століття, а що прийшов йому на зміну DVB-S2 розроблений в 2003 році і остаточно затверджений в 2005. Наявність таких логотипів на приймачі або телевізорі вказує на можливість прийому супутникового телебачення.

  Прийнято вважати, що якщо на супутниковому ресивері є логотип DVB-S2, то такий пристрій відноситься до HD приймачів (HDTV тюнер). Для побутових супутникових тюнерів це так, для професійного обладнання - не завжди.

  Сама наявність такого логотипу, звичайно ж, не гарантує прийом сигналу з супутника, потрібно додатково встановити супутникову антену, налаштувати її на потрібний супутник, якщо сигнал кодований, то виконати його декодування.

  Найсучасніші супутникові тюнера вже оснащені підтримкою модифікації стандарту DVB-S2 - DVB-S2X . Дана модифікація це розширення стандарту DVB-S2, спрямоване на підвищення продуктивності та додавання нового функціоналу. Поява DVB-S2X було продиктовано новими вимогами до телемовлення, які з'явилися за більш ніж 10 років з моменту виходу DVB-S2.

  Сучасна модифікація DVB-S2X характеризується більш ефективними показниками спектральної ефективності співвідношення сигнал / шум (C / N), з підтримкою низьких значень C / N, до -10 dB для мобільних додатків.

Стандарти цифрового ефірного телебачення DVB-T, DVB-T2:

  DVB-T і DVB-T2 - два покоління стандартів ефірного цифрового ТБ. В Україні масово ефірне телебачення переходить з аналога на цифру саме в DVB-T2, так як він сучасний, більш функціональний, ніж DVB-T.

  Логотип DVB-T2 на ресівері або телевізорі буде вказувати, що даний пристрій здатний приймати сигнал цифрового ефірного телебачення. Але, як і у випадку зі супутниковим, самого приймача недостатньо, потрібно правильно підібрати і налаштувати ефірну антену.

Стандарти цифрового кабельного телебачення DVB-C, DVB-C2:

  Стандарт DVB-C що це таке? Цифровий стандарт Digital Video Broadcasting-Cable (DVB) відрізняється дуже гарною якістю зображення та звуку. Цифрова передача також характеризується меншою сприйнятливістю до перешкод. Він дозволяє передавати у багато разів більше теле та радіопрограм, ніж у разі аналогового кабельного телебачення, використовуючи аналогічний діапазон частот.

  Стандарт DVB-C активно використовується кабельними операторами і, якщо ви підключені до цифрового кабельного ТБ, ваш телевізор або ресивер підтримує стандарт DVB-C. Всі сучасні телевізори підтримують DVB-C, а якщо у вас пристрій попередніх поколінь, то для прийому цифрового сигналу знадобиться приставка для цифрового кабельного ТБ.

  Багато провайдерів кодують кабельний сигнал, тому для декодування знадобляться карти умовного доступу. Для роботи з такими картами кабельні тюнера оснащені картоприймачем або мають слот під CI модуля умовного доступу. Телевізори, як правило, підтримують CI модуля.

  Основна відмінність DVB-C2 від DVB-C - застосування в стандарті другого покоління OFDM замість однієї QAM-модульованої несучої. DVB-C2 більше існує на папері, масового практичного застосування в домашніх мережах не знайшов.

  Присутність одночасно декількох логотипів, наприклад, DVB-S / S2, DVB-T / T2 і DVB-C на телевізорі або приймачі вказує на наявність декількох тюнерів для прийому сигналів з різних джерел. Якщо приймач має кілька різних тюнерів, то його прийнято називати комбінованим або гібридним. Такі пристрої дозволяють власнику приймати сигнал всіма доступними каналами, а, з огляду на, що сучасні ресивери здатні підключатися до мережі інтернет, то додає можливість отримувати доступ до IP-телебачення. У такому випадку кількість каналів легко може переступити за 1000, причому це можуть бути не тільки загальнодоступні канали, а й нішеві -  спортивні, наукові, пізнавальні, фільмові, для дорослих.

Кілька прикладів:

  DVB-T2 / C / S2 вказують, що пристрій здатний приймати ефірний, кабельний і супутниковий сигнал.
  DVB-T2 / S2 - дозволить отримати доступ до ефірного та супутникового телебачення.
На відміну від телевізора ресивери набагато більше надають можливостей з прийомом телебачення, зручності роботи зі списками каналів, додатковим функціоналом. Уявний мінус в наявність декількох пультів управління вирішується досить просто - універсальний пульт дистанційного керування, який дозволяє управляти відразу безліччю пристроїв.

  Сучасні технології надають найширші можливості для доступу до відео і аудіо контенту, стандарти DVB-C, DVB-T/T2 і DVB-S/S2 лише вказують на можливі варіанти прийому, вибір завжди за Вами.

  Крім описаних вище методів та стандартів цифрового телебачення, українці також мають змогу переглядати телебачення через Інтернет. Докладніше про це написано в статті, як безкоштовно переглядати телебачення через Інтернет?

Отже, як безкоштовно переглядати українське цифрове телебачення і що для цього потрібно:

• Через ефірне мовлення. Для перегляду українських каналів через наземне ефірне цифрове телебачення Т2 потрібно:

1. Цифровий приймач Т2.
2. Зовнішня або внутрішня антена дециметрового діапазону.

• Через супутник. Для перегляду українських каналів через супутник потрібно:

1. Цифровий супутниковий приймач (тюнер).
2. Супутникова антена.

• Через Youtube. Більшість українських телеканалів мають власні канали на Youtube. Якщо у вас є Інтернет, то на вебсторінці або у мобільному додатку на Youtube можна знайти бажаний канал. Якщо швидкість Інтернету не велика, то у налаштуваннях відео треба обрати нижчу роздільну здатність (три крапки у верхній частині відео - якість - 360р. або 480р. - цього буде достатньо). Що потрібно:

1. Телевізор з функцією Smart TV, спеціальна Смарт ТВ приставка, ПК або мобільний пристрій (смартфон, планшет).
2. Інтернет зі швидкість від 20 Mb/s.

• Через IPTV. Більшість провайдерів Інтернету пропонують також послугу телебачення. Що потрібно:

1. Телевізор з функцією Smart TV, спеціальна Смарт ТВ приставка, ПК або мобільний пристрій (смартфон, планшет).
2. Інтернет зі швидкість від 20 Mb/s.

• Через OTT сервіси. На платформах You TV, Sweet TV, Omega TV, All TV, Kyivstar TV, Megogo. Доступ до українських каналів на цих платформах тепер також безкоштовний. Бажаний канал можна знайти в застосунку (додатку) або на веб сторінці улюбленої платформи. Що потрібно:

1. Телевізор з функцією Smart TV або спеціальна Смарт ТВ приставка, ПК або мобільний пристрій (смартфон, планшет).
2. Інтернет зі швидкість від 20 Mb/s.

• Інтернет радіо. Українське радіомовлення через інтернет радіо.

• Українське радіо. Українське радіомовлення через радіостанції.